Logotyp jednostki organizacyjnej

Przedszkole Publiczne nr 10 im. Przyjaciół Bajek DisneyaStrona pełni funkcję BIP

Jesteś na: Strona główna / Aktualności

Aktualności

20 MAR 2020

Propozycje zajęć z dziećmi

1.Bajkowe kalambury
W konkurencji tej każda z drużyn otrzymuje po 3 hasła tematycznie związane z bajkami, które musi pokazać przeciwnikom. Za każdą odgadniętą zagadkę pokazową mogą otrzymać po 2 punkty, czyli w sumie każda z drużyn może maksymalnie otrzymać za tą rundę po 6 punktów.

2.Nasze bajkowe historie
Runda ta polega na tym, że każda z osób otrzymuję kartki A4 i ich zadanie polega na tym, ze muszą wymyślić własną bajkę na dowolny temat i narysować ją w ciągu 10 minut. Potem każda z osoba pokazuje swoją bajkę ,opowiada o przedstawionej pracy własną historię.

3.Quiz na temat bajek:

1. Do kogo szedł z koszyczkiem Czerwony Kapturek?
a) do wilka b) do siostry c) do babci
Poprawna odpowiedź: c) – do babci
2. Jak nazywa się kot Gargamela w bajce pt. „Smerfy”?
a) Lucjan b) Klemens c) Klakier
Poprawna odpowiedź: c) – Klakier
3. Jak nazywa się najważniejszy ze Smerfów?
a) Gargamel b) Ciamajda c) Papa Smerf
Poprawna odpowiedź: c) – Papa Smerf
4. Jak nazywa się smerf w bajce „Smerfy” który piecze pyszne ciasteczka i smerfne torty?
a) Ważniak b) Pracuś c) Łasuch
Poprawna odpowiedź: c) - Łasuch
5. W bajce pt. „Gumisie” jaki napój ma magiczna moc dzięki której Gumisie skaczą bardzo szybko i wysoko?
a) Gumisiowy nektar b) Gumisiowy sok c) Gumisiowe kakao
Poprawna odpowiedź: b) – Gumisiowy sok
6. Dlaczego Królowa chciała pozbyć się Królewny Śnieżki?
a) Nie podobało jej się to, że Śnieżka ma tylu przyjaciół
b) Głównym powodem była uroda Śnieżki
c) Denerwowało ją, że Śnieżka tyle mówi
Poprawna odpowiedź: b) - Głównym powodem była uroda Śnieżki
7. Co zrobił Królewicz, aby Królewna Śnieżka się obudziła?
a) Założył jej na palec czarodziejski pierścień
b) Poszedł do Złej Królowej i prosił by wróciła Śnieżce życie
c) Złożył pocałunek na jej ustach
Poprawna odpowiedź: c) - Złożył pocałunek na jej ustach
8. Jak ma na imię gospodyni domu rodziny bajkowych Gumisiów, która przyrządza sok z gumijagód?
a) Kala b) Sani c) Bunia
Poprawna odpowiedź: c) – Bunia
9. Gdzie mieszka bajkowy Krecik?
a) pod ziemią b) na drzewie c) w dziupli
Poprawna odpowiedź: a) – pod ziemia
10. Mieszka w małej chatce, świetnie lata na miotle i nie jest zbyt piękna

a) dobra wróżka b) wrona c) czarownica
Poprawna odpowiedź: c) – czarownica

 

wszystkie aktualności rejestr zmian wiadomości

Redakcja strony: Aktualności Rejestr zmian

  • Podmiot udostępniający informację: 
  • Pierwsza publikacja:  
  • Aktualizacja publikacji:  
  • Wytworzenie publikacji:  
  • Zatwierdzenie informacji:  
Drukuj Liczba odwiedzin: 56
ul. Żeromskiego 19,
41-253 Czeladź
tel: 32 265 38 77
e-mail: pp10czeladz[at]wp.pl

Dane adresowe

Przedszkole Publiczne nr 10 im. Przyjaciół Bajek Disneya

Obsługa i nadzór techniczny: IntraCOM.pl